DELIFORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DELIFORUM

NET ALEMININ EN DELI FORUMU
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» komik erkek mi romantik erkek mi?
Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimeSalı 30 Mart 2010 - 17:57 tarafından -'Şym

» avatarlarınızı yansımalı yapın
Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimePaz 2 Kas. 2008 - 15:21 tarafından ChiqoLada-Uyuss-54

» çiz ve gör
Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimeC.tesi 1 Kas. 2008 - 18:44 tarafından dadLu-DeLü xD

» İtiraf edinn neyi özledinizzz....
Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimeC.tesi 1 Kas. 2008 - 18:20 tarafından ChiqoLada-Uyuss-54

» youtube de video takılmasına sonn..!!
Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimePaz 26 Ekim 2008 - 23:10 tarafından dadLu-DeLü xD

» driver (ekran kartı) Ti4200
Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimePaz 19 Ekim 2008 - 22:40 tarafından dadLu-DeLü xD

» en çok kimi merak ediyorsunuz??
Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimePtsi 29 Eyl. 2008 - 16:36 tarafından Djwatan

» Alttaki üye hangi şarkı türünü sevio?
Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimePtsi 29 Eyl. 2008 - 12:07 tarafından elifgenc_ozgeosman

» Tikky Muhabbetleri
Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimePaz 28 Eyl. 2008 - 12:51 tarafından elifgenc_ozgeosman

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
net aleminin en deli forumu
deliforum
net aleminin en deli forumu
Nisan 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
TakvimTakvim
net aleminin en deli forumu
net aleminin en deli forumu

 

 Fethiye hakkında bilgi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
dadLu-DeLü xD
Admin
Admin
dadLu-DeLü xD


Mesaj Sayısı : 238
Yaş : 30
Nerden : KaranLıqLaRdaN...!! xD
Lakap : dadLu-deLü-uyuS-mannaq
Kayıt tarihi : 21/07/08

Fethiye hakkında bilgi Empty
MesajKonu: Fethiye hakkında bilgi   Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimePaz 10 Ağus. 2008 - 13:36

(( Resimler en altta yer almaktadır ))


''Aydınlıklar Ülkesi'nin el değmemiş bakiresi'' Fethiye Akdeniz'in içinde irili ufaklı adaların serpiştiği Fethiye körfezinde arkası çam ormanlarıyla çevrili kuzeye açık bir koyda yer alır. Kaya mezarları ve kale önünden bir düzlüğe Karagözler'den denize doğru iner. Ufkunu şövalye adası Günlükbarı ve karşılarındaki dağlar oluşturmaktadır.

Fethiye Persler Likyalılar Karyalılar Romalılara ait eserleri ile tanınmıştır. Kültürel zenginliği doğal güzellikleri ve coğrafyası ile önemli turizm merkezlerimizdendir.

Tarihçe:Likya-Karya sınırında bir kıyı kenti olan bugünkü Fethiye'nin Antik Çağlardaki adı Telmessosdur. Kuruluşuna ilişkin kesin bir bilgiden yoksun olduğumuz kentin bilinen en eski yazılı belgelere göre M.Ö. V. yüzyıldan beri var olduğu söylenebilir. Telmessos uzun süre Likya'dan ayrı bağımsız bir kent olarak varlığını sürdürdü. Kent sırasıyla Pers Büyük İskender Roma Bergama Krallığı Bizans Menteşeoğulları ve Osmanlıların egemenliğinde kalmıştır.



İklim:Yörede sıcak ve kurak yazları ılık ve yağışlı kışları ile Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yaz aylarında 30 derece civarında olan sıcaklık kışın genellikle 10 derecenin üzerindedir. Deniz suyu sıcaklığı hiçbir mevsimde 16 derecenin altına düşmez.


Kaya Mezarı

Likya Kaya Mezarları: Şehir içinde Likya döneminden kalma M.Ö. 4.yy. eserleri dikkati çeker. Bunlar şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarlardır. Çok sayıda düzgün basamaklarla mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas'a ulaşılır. Bu mezar aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülür ve yaklaştıkça büyüklüğü karşısında duyulan hayranlık artar. Soldaki sütunun orta kısmında M.Ö. 4. yy. alfabesi ile ''herpamiasoğlu amintas'' yazılıdır. Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmemektedir. İlçede görülmeye değer pek çok lahit mezar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Likya dönemine ait olanıdır. Deniz içerisinde yükselen mezarın ilginç bir görünümü vardır. İki katlı ön yüzünde dörtgen ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunmaktadır. Kapağın her iki yanı savaşları resmeden fresklerle bezenmiş olup bunların kişinin yaşamı ile ilgili olduğu sanılmaktadır.

Kaleler

Fethiye Kalesi: Şehrin güneyinde yükselen kalenin Aziz John'un şövalyelerine ait olduğu sanılmaktadır. Duvarlara oyulmuş birkaç yazı tarihi belirsiz bir sarnıç dışında tepenin doğu yüzünde küçük ve basit iki kaya mezarı bulunmaktadır.


Plajlar

Ölüdeniz:“Tanrının Dünyaya Bağışladığı Cennet” olarak nitelendirilen Ölüdeniz 3 km’lik bir kumsala sahip bulunmaktadır. Ölüdeniz’de açık ve koyu mavinin açık ve koyu yeşil ile iç içe girdiği bir renk armonisi içinde yüzmenin doyumsuz mutluluğu tadılabilir. Yılın on ayı ılık ve durgun suyu ile doğal lagün görünümündeki Ölüdeniz; yerli ve yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen yerlerden birisidir.

Fethiye’ye 14 km. uzaklıktaki Ölüdeniz ile Belcekız Plajı’nı Kumburnu birbirinden ayırır. Belcekız’daki çok sayıda pansiyon kamp motel ve lokanta yılın her mevsimi hizmete açık bulunmaktadır. Çam ağaçları ile kaplı tertemiz kumsalı ve berrak denizi ile Kidrak buraya 3 km. uzaklıktadır.

Kıdrak: Belceğiz’in 3 km. güneyindeki koy sık çam ağaçları temiz kumsalı ve berrak denizi ile ideal bir günübirlik dinlenme yeridir.

Kelebekler Vadisi: Ölüdeniz’den 5-7 km. uzaklıkta etrafı ortalama 350 m. yükseklikte dağlarla çevrili bu ilginç kanyon adını Temmuz-Eylül ayları arasında görülen “Jarsey Tiger” adlı kelebeklerden almıştır. Yaz kış akan küçük şelale geniş kumsal tertemiz deniz pırıl pırıl çakıl taşları ve çevreyi süsleyen pembe zakkum çiçekleri ile küçük bir yeryüzü cenneti olan koya ulaşım Ölüdeniz’den teknelerle sağlanmaktadır. Dünya gezginlerinin buluşma yeri olan vadide çadırlı kamp alanı restoran bar ruf duş kabin vb. olanaklar sunulmaktadır.

Saklıkent: Fethiye’ye 50 km. mesafede Muğla – Antalya il sınırını teşkil eden Karaçay Deresi kenarında uzunluğu 18 km. yüksekliği yer yer 600 m’yi bulan muhteşem bir kanyon içine gizlenmiş eşsiz bir doğa harikasıdır. Dimdik sarp kayalıkları çınar ağaçları pırıl pırıl akan coşkulu kaynak suları ile doğa tutkunları için dağcılık yürüyüş yüzme olanakları sunan eşsiz bir turizm merkezidir.

Yakapark: İnsan emeği ve yaratıcılığı ile doğanın engin zenginliğinin birlikte oluşturduğu su sesi ve kuş sesinin gizeminde unutulmaz anların yaşanacağı bu eşsiz dinlenme yerine Yaka köyünden 2 km’lik bir yolla ulaşmak mümkündür.

Göcek: Fethiye’ye 30 km. uzaklıkta Fethiye-Muğla karayolu üzerindedir. Şirin bir balıkçı kasabası görünümünde olan Göcek son yıllarda yat turizminin en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Doğal limanının yanı sıra etrafını çevreleyen çamlık tepeleri yakınındaki ören yerleri çok sayıdaki adaları ve koyları ile eşsiz bir turizm cennetidir.

Son yıllarda sayıları hızla artan modern konaklama tesisleri ve marinası ile eşsiz bir turizm cenneti olma yolunda olan Göcek Dalaman Havaalanı’na 20 km. mesafededir.

Adalar: Birbirinden güzel sayısız koylarla süslü Kapıdağı Yarımadası ve adalardan oluşan balıkçıların “Karanlık İçi” olarak tanımladıkları bölge mavi yolculukların vazgeçilmez uğrak yerlerinden biridir. Fethiye ve Göcekten düzenlenen günübirlik turlarla da ulaşılabilen Yassıca Adalar Hamam Koyu Kurşunlu Koyu Yavansu Bedri Rahmi Koyu Tersane Adası Göbün Koyu Boynuzbükü Göcek Adası Domuz Adası Zeytin Adası Kızıl Ada yörede “12 Adalar” olarak da anılmakta ve önemli bir çekim alanı özelliğini taşımaktadır.

Oyuktepe Koyları: İlçedeki iki büyük tatil köyünün de yer aldığı yarım adadaki Mempaşa Küçük Samanlık Boncuklu Kuleli Aksazlar Akvaryum Turunç Pınarı gibi doğal koylar özellikle yöre halkının sıkça gittiği günübirlik mesire yerleridir.

Katrancı Koyu: Fethiye’ye 17 km. uzaklıkta Muğla – Fethiye karayolu üzerindedir. Denize kadar uzanan sık çam ağaçları ile kaplı koy mavi ve yeşilin en güzel uyumunu sergiler. Koyda orman içi dinlenme alanı olup duş WC kabin içme suyu büfe kameriye otopark gibi hizmetler mevcuttur. İdeal bir çadırlı kamping ve mesire yeridir.

Günlük (Küçük Kargı): Fethiye’ye 18 km. uzaklıkta Muğla karayolu üzerinde bulunan koy dünyada eşine az rastlanan güzel kokulu ve sık “günlük ağaçları”yla bezenmiştir. Pek çok hastalığın (kaşıntı astım bronşit ülser ve mide rahatsızlıkları) tedavisinde ve parfümeri sanayiinde kullanılan sığla yağı günlük ağacın salgısıdır.

Çalış Plajı: Kent merkezine 5 km. mesafede Şövalye Adası karşısındadır. 4 km’lik kumsal boyunca oteller pansiyonlar kampingler ve lokantalar bulunmaktadır. Yeryüzünde gün batımının en güzel izlendiği yerlerden biri olarak nitelendirilen Çalış Plajı su sporlarına elverişli denizinin yanında “Caretta caretta” adıyla bilinen deniz kaplumbağası türünün kuluçka alanlarından biri olması dolayısı ile de ilçe turizminin en gözde yerlerinden biridir.

Hisarönü – Ovacık: Ölüdeniz beldesinde bulunan bu iki tipik Türk köyü son yıllarda turizm potansiyellerini yoğun konaklama alışveriş ve eğlence merkezi haline dönüştürebilmişlerdir. Ölüdeniz Babadağ Kaya köyü gibi çekim alanlarına da yakın olan bu iki köy günümüzde özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Sportif Etkinlikler

Yamaç Paraşütü: Fethiye'de 6 Seyahat Acentesi tarafından 1975 metre yükseklikteki Babadağı'n doruklarından gerçekleştirilen yamaç paraşütüne ilgi tüm dünyada bir çığ gibi büyümektedir. Termik noktalarının zengin ve yaygın olması atlayıştan sonra daha da yükselerek deniz üzerinde uçabilme özelliği çevredeki bitki örtüsünün zenginliği doyumsuz güzellikteki Ölüdeniz manzarası denize sıfır inen tatlı bir eğim ve daha pek çok nedenle Babadağ rakipsiz bir yamaç paraşütü merkezi konumundadır.

Fethiye'de Yamaç Paraşütü

Diving (Dalış): Fethiye'de çok sayıda dalış okulu ve kulübü tarafından dalış turları düzenlenmektedir.

Rafting: Seyahat Acentaları tarafından Eşen çayı ve Dalaman Çaylarında rafting ve kano hizmeti verilmektedir.




ULAŞIM

Karayolu: Muğla Antalya ve Burdur bağlantılı üç karayolu Fethiye'yi Türkiye'nin bütün kentlerine ulaştırır.

Terminal Tel: (+90-252) 262 46 87

Havayolu: Havayolu ulaşımı için en yakın alan 50 km. uzaklıktaki Dalaman ve 255 km. uzaklıktaki Bodrum havaalanlarıdır. Türk Hava Yollarının yaz kış sürdürdüğü seferlerin yanı sıra turizm sezonu boyunca pek çok Avrupa kentinden düzenlenen uçuşlardan yararlanmak mümkündür. Yine üç saatlik bir uzaklıkta olan Antalya Havaalanı da Fethiye'ye ulaşımı sağlayan diğer önemli odak noktasıdır.

Denizyolu: Çok korunaklı bir doğal yapıya sahip olan Fethiye Limanı bütün yatçıların uğrak yeridir. Türk Denizyollarına ait gemiler de yaz aylarında düzenlenen Akdeniz turlarında Fethiye'ye uğramaktadır.

GEZİLECEK YERLER


Antik Kentler

Gemiler Adası: Ölüdeniz ya da Gemiler Koyu'ndan teknelerle ulaşılan ada üzerinde M.S. 5 -11. yy.lar arası yapılmış Bizans dönemine ait kilise şapel sivil yapı kalıntıları bulunmaktadır. Hıristiyanlığın ilk yayılma merkezlerinden biri olması nedeni ile önem taşımaktadır. St. Nicolas olarak da bilinen ada Mavi Tur teknelerinin uğrak yeridir.

Araxa: Fethiye'ye 40 km. uzaklıkta Antik Xanthos Çayının çıktığı yerde kurulmuştur. Bu olağan üstü su kaynağı mitolojik öykülere konu olmuştur. Bugün Ören Köyü sınırları içerisinde kalan kentten günümüze sur kalıntıları hamam ve Bizans dönemine ait su yolu kalmıştır.



Tlos: Fethiye'ye 45 km. uzaklıktadır. Likya Federe Birliğinin 6 büyük kentinden biri ve birliğin ''spor merkezi'' dir. Uçan kanatlı atı Pegasus ile ünlenen Mitolojik kahraman Bellaforonte'nin yaşadığı kent olarak bilinir. Likya bölgesindeki en eski kent olduğu ve kuruluşunun İ.Ö. 2000'lerden önceye dayandığı arkeoloji kazıları ile tespit edilmiştir. Kent akropolünün doğal kayası üzerinde oluşturulan mezarlığı Likya'nın en güzel ev tipi mezarları ile süslenmiştir. Nekropoldeki İ.Ö. yy.a tarihlenen kral tipi mezarın ise Bellaforonte'ye adandığı bilinir.

Letoon: Fethiye'ye 55 km. uzaklıkta Likya Federe Birliğinin dinsel merkezidir. Tanrıça LetoTanrıça Artemis ve Tanrıça Apollon'a adanmış 3 tapınağı ile ünlüdür. Arkeoloji kazıları 1962 yılından bu yana sürdürülen Letoon'da bölgenin erken Hıristiyanlık dönemine ilişkin kiliseleri de ortaya çıkartılmıştır.


Pinara: Akdağ'ın eteklerinde Fethiye'ye 55 km uzaklıktadır. Likya'nın en büyük kentlerinden biridir. Bölgedeki ilk güzellik yarışmasının yapıldığı kent olarak bilinir ve tanrıça Afrodit'e adanan ilginç mimari özellikteki tapınağı ile önem kazanmıştır. Yüzlerce ''güvercin yuvası'' biçiminde hazırlanmış halk tipi mezarları Nekropolis'ini benzersiz kılar.


Cadianda: Fethiye'den 25 km. uzaklıktaki Üzümlü sınırlarındadır. Likya Federe Birliğine en son katılan kent olarak bilinir. İlginç fizik yapısı içinde kurulan kent doğal nedenlerle oldukça yıpranmıştır. Fethiye Müzesince gerçekleştirilen kazılar sonrası ortaya çıkan Tiyatrosu AgorasıStadyum-Hamam kompleksi ve anıt mezarları ile son yıllarda bölgenin ilgi odağı haline gelmiştir.

Kayaköy: Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen ve depremler sonucu birkaç ev tipi mezarı dışında bütünüyle yok olan antik Karmillassos'un üzerinde 14. yy. dan başlayarak kurulmuş bir Rum yerleşimidir. Eski adı Levissi'dir Yaşamı boyunca çevresindeki beş Türk köyünün halkı ile bütünleşen ve dostluk kardeşlik barış kavramları üzerinde insanlık dersleri veren Kaya köy bölgemizin gurur kaynaklarından biridir. 1922 yılında Türk ve Yunan hükümetleri arasında imzalanan bir ''nüfus değişimi'' anlaşması uyarınca Kaya köyün Rum ahalisi ile Batı Trakya'da yaşayan Türk ahali karşılıklı olarak yer değiştirmiştir.



Telmessos Antik Tiyatrosu: Antik kaynaklar Telmessos'da büyük bir tiyatronun olduğundan bahsetmekteydi. 1993 yılında Fethiye Müze Müdürlüğü başkanlığında yapılan sondaj kazılarında erozyonla dolmuş olan 3-4 metrelik toprak tabakası altında tiyatronun oturma sıraları bulunmuştur. 1995 yılına kadar sürdürülen çalışmalar sonucu tiyatrodan kalabilen tüm kalıntılar bugün gün ışığına çıkartılmıştır. Erken Roma döneminde inşa edilen M.S. 2.yüzyılda onarım geçiren tiyatronun 5000 kişi kapasiteli olduğu ve Bizans döneminde arena olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Şimdiki haliyle 1500 kişinin kullanımına cevap veren Telmessos Tiyatrosu'nun onarımı için röleve projesi tamamlanmıştır.

Camiler

Cezayirli Cami: Cami 1791 yılında Cezayirli Hasan Paşa tarafından yapılmıştır. Hasan Paşa ayrıca Kemer Köprüsü Yayla yolundaki Paşa Hanı Yaka köyündeki su kemerleri gibi birçok yapıtı Fethiye'ye kazandırmıştır.

Hanlar

Fethiye'nin başlıca hanları; Ilıca Hanı (Üzümlü yolu üstünde) İncir Hanı Karatoprak Hanı (İnbecik yolunda) Kemer-Seki yolunda Paşa Hanı Daydur Hanı ve Naldöken Hanlarıdır.


MÜZELER
__________________




08-03-2008, 02:35 #4 (permalink)
hazal14
Foruma Isınan Üye





Üyelik tarihi: 08-06-2007
Bulunduğu yer: |..uNuTTuumm..|
Cinsiyet:
Mesajlar: 1.394
Konular: 60
Ruh Halim:
Rep puanı:73755
Toplam Online: 1 Gün 8 Saat 51 Dakika 21 Saniye

--------------------------------------------------------------------------------

Fethiye Müzesi: 1960’lı yıllarda depo müze olarak kurulan Fethiye Müzesi 1987 yılında yeni binasının inşa edilmesiyle teşhir–tanzim yapılarak ziyarete açılmıştır.

Arkeolojik Eserler Salonu ve Etnografik Eserler Salonu olmak üzere iki teşhir salonu vardır.

Arkeoloji bölümünde seramik eserler heykeller yer almaktadır. Bunların içinde Likçenin çözümünde önemli bir rol oynayan bir trilingual (üç dilde) stel Kumrulu Genç Kız heykeli de bulunmaktadır.

Etnografik bölümde yöreye has el dokuma örnekleri dastar aaagâhı gümüş takılar sergilenmektedir.

Açık teşhirde ise büyük taş eserler lahitler Izraza Anıtı teşhir edilmektedir.

Müze Tel+90-252) 614 11 50
Açık olduğu saatler: 09.00-18.00
Açık olduğu günler: Pazartesi hariç hergün


NE ALINIR?

Fethiye Çarşı ve pazarlarında yöre köylülerinin dokuduğu kaya halıları üzümlü motifli destarları yün ve kıldan yapılan kolonlar heybeler ve çuvallardan Karaçulha kilimlerinden alınabilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://deluforum.tr.cx
dadLu-DeLü xD
Admin
Admin
dadLu-DeLü xD


Mesaj Sayısı : 238
Yaş : 30
Nerden : KaranLıqLaRdaN...!! xD
Lakap : dadLu-deLü-uyuS-mannaq
Kayıt tarihi : 21/07/08

Fethiye hakkında bilgi Empty
MesajKonu: Geri: Fethiye hakkında bilgi   Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimePaz 10 Ağus. 2008 - 13:37

FETHIYE TARİHİ
Fethiye’nin antik dönemlerdeki ismi; Telmessos. Bu kentin Likya ve Karya uygarlıklarının sınırında İ.Ö. 5. yy. da kurulduğu biliniyor. Günümüze ulaşan kalıntılardan Helenistik ve Roma dönemlerinde kentin oldukça zengin ve yüksek bir kültüre sahip olduğu ve tanrı Apollon’a adanmış ünlü bir kehanet merkezi olduğu anlaşılıyor. Antik Telmessos’un Likya’ya özgü kaya mezarları lahitleri kale ve tiyatrosu bütün görkemiyle Fethiye’yi süslüyor.

Fethiye ve Antalya arasında uzanan Teke Yarımadası antik dönemlerde Likya olarak adlandırılmış. Anadolu’nun yerli halklarından olan Likyalılar Homeros’un ünlü İlyada’sında ve Kadeş Savaşını sona erdiren tarihin ilk yazılı antlaşmasında denizci bir ulus olarak tanımlanmış.

Fethiye’nin simgesi olarak kabul edilen Amintas Mezarı limandan kenti çevreleyen tepenin eteklerinde muhteşem görüntüsüyle göze çarpıyor. In Antis planlı İyonik bir tapınak cephesine sahip olan mezar Helenistik dönemde 4. yy da Telmessos kentinin yöneticisi olduğu sanılan Kral Amintas’ın anısına inşa edilmiş.

Kentin içinde Likya tipi birçok lahit mezar örneğine rastlamak mümkün. Bazılarının üzerinde Likya dilinde yazılmış kitabeler mevcut. Özellikle Hükümet Konağının bahçesinde bulunan lahit üzerindeki savaşçıları betimleyen kabartmaları ile dikkat çekiyor.

Kale kent akropolünde Roma döneminde inşa edilen eski duvarların üzerine 11. yy da yapılmış. Rodos’lu Şövalyelerin Fethiye’yi bir deniz üssü olarak kullandıkları 15. yy da bir onarım gördüğü biliniyor.

Telmessos antik tiyatrosu ticari iskelenin hemen arkasında Fethiye kent merkezinde bulunuyor. Tipik bir Roma özelliği gösteren tiyatronun 2. yy da daha önceden Yunan tarzında yapılmış başka bir tiyatronun üzerine inşa edildiği biliniyor. 1993 yılında Fethiye Arkeoloji Müzesi tarafından yapılar kazılarla ortaya çıkartılan yapının oturma ve sahne bölümlerinin restore edilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

Arkeoloji ve Etnografya bölümlerinden oluşan Fethiye Müzesi ilçe merkezinde hizmet veriyor. Müzede erken Likya Pers Helenistik Roma Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserlerin yanında yöre kültürüne özgü tipik el sanatlarının da örneklerini görmek mümkün.

Fethiye Belediyesi ve Müze Müdürlüğünce yürütülen bir proje kapsamında restore edilecek antik tiyatronun çevresinde hizmet verecek modern bir hizmet binası ile bir açık hava müzesinin oluşturulması için çalışmalar sürdürülüyor. Projenin tamamlanmasından sonra yeniden biçimlenecek olan kent merkezinin doğal ve kültürel çevrenin korunarak yaşatıldığı örnek bir alana dönüşmesi amaçlanıyor.

Geçmişte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasında tarih İ.Ö. 2. binlerin gerisine kadar uzanıyor. Gerçekte Likyalıların Hititlerle birlikte Kadeş Savaşına katılmış olmaları onların Anadolu’nun en eski yerli halklarından olduklarını gösteren en önemli işaret. Süreç içinde Likya Persler Büyük İskender Romalılar ve Bizanslılar tarafından işgal edilmiş fakat asla teslim alınamamış. Likya’yı ve onun önemli kentlerini keşfetmek isteyenler için Fethiye en uygun merkez konumunda. Organize turlar ya da kendi çabanızla önemli Likya kentlerine Fethiye’den ulaşmak çok kolay...

Tlos
Fethiye’den 28 km uzaklıktaki Tlos Hititlerin Dlawa olarak tanımladıkları ve Likya’nın 19. yy kadar varlığını sürdüren en eski yerleşimlerinden biri. Likya Federasyonunun “spor kenti” olarak biliniyor ve mitolojik kanatlı at Pegasus ile onun kahramanı Belleforontes’in burada yaşadığına inanılıyor. Akropol Kanlı Ali Ağa’nın Sarayı Stadyum Gymnasyum Palaestra Hamam tiyatro Belleforontes’in mezarının bulunduğu nekropol Tlos’tan günümüze ulaşan yapılar.
Fethiye’ye 40 km. uzaklıktaki Tlos antik kentine Fethiye-Antalya yolu üzerinde 22 km sonra Kemer Bucağı’na sapıp şehir içinden sağa dönerek (Çatallar Köyü yolu) 12 km’lik bir yolla ulaşılıyor.
Ören yeri Saklıkent’e de 8 km uzaklıkta ve Yaka Köy’ün yanında. Önünde Osmanlı yapısı bir kalenin gizlediği kentin akropolü dik bir tepenin üzerinde bulunuyor. Kalenin altında Lykia duvar kalıntıları güneyde ise Roma dönemi surlar görülüyor. Lykia kaya mezarları; hamam paleastra ve gymnasion kalıntıları ile çok iyi korunmuş durumda tiyatrosu gezilebiliyor. Bellerephontes’i kanatlı atı Pegasus ile savaşırken resmeden süslemeler ören yerinde gezintiyi ilginç kılıyor.
Ören yeri girişinde çınar ağaçlarının serinliğinde çay bahçeleri sıralanıyor. Soğuk bir şeyler ve özellikle bol köpüklü yayık ayranı içebilirsiniz.
Yaka Köyüne kadar gelmişken Yaka Park’ta bir mola verebilirsiniz. Yaka Park Yaka Köy’den 1 km yukarıda. Kaş Kalkan Fethiye çıkışlı jeep safaricilerin durak noktalarından biri olan Yakapark’ta anıt olmuş ağaçlar kademeli teraslar havuz su kanalları hamaklar kerevetler taş masalar ve köşkler çevreye uyumlu olarak yerleştirilmiş Yakapark işletmecileri tarafından. Sacta gözleme yapan köy kadınları masalar arasında dolaşarak ötüşen horoz ve tavuklar ilgi çekiyor.
Bahçenin ortasına kurulu ızgarada etler pişiriliyor mısır ununda alabalık kızartılıyor. Turizmciler yaratıcı olmalı. Yaratıcılığın hoş bir örneğini göreceksiniz. Balıklı Bar Yakapark’ın başka hiç bir yerde görülemeyecek animasyonu. Barın aaagahı taştan yapılmış ve kenarından buz gibi suyun aktığı bir kanalet geçiyor. İçinde de alabalıklar dolaşıyor kanaletin. Alabalıklar insana alışık sanki. Sevilmekten okşanmaktan hoşlanıyorlar kaçmıyorlar.

Cadianda :
Cadianda antik kenti Fethiye ilçe merkezinden 20 km uzaklıktaki Üzümlü yakınlarında bulunuyor. Antik dönemlerin Cyclop (Kiklop) duvarlarının dünyadaki en güzel örneklerinden sayılan yapılar spor kompleksi tiyatro Heroon diye adlandırılan tapınak tipi anıtsal mezar ve agora Cadianda’da günümüze ulaşan görülmeye değer yapılardan birkaçı.

Pınara:
Likya’nın “güzellikler merkezi” olan Pınara’ya Fethiye – Kaş karayolundan Minare Köyüne giden yoldan ulaşılıyor. Güvercin yuvası biçiminde yuvarlak bir tepenin yamacına kazılmış sayısız mezarın görüntüsü gerçekten heyecan verici. Kalp biçimli hazırlanmış sütunların çevrelediği ve tanrıça Afrodit’e adanmış kalp planlı bir tapınak belki de Pınara’yı görülmeye değer kılan en ilginç yapı.

Xanthos:
İ.Ö. 546 da Perslerin işgali sırasında halkının teslim olmayarak tarihin ilk toplu intiharını gerçekleştirdikleri yer olan Xanthos Likya Federe Birliğinin ilk siyasal başkenti olarak biliniyor. Türkiye’nin en güzel antik kentlerinden birisi olan Xanthos Fethiye – Kaş karayolu üzerindeki Kınık Köyünün hemen yanında bulunuyor. 1838 yılında İngiliz araştırmacı Charles Fellows tarafından kazılan kentten taşınan “Nereidler Anıtı” ve Likya sanatının diğer benzersiz örnekleri halen Londra’da British Museum’da sergileniyor.


Letoon:
Tarihsel kaynaklara göre Tanrıça Leto’ya adanarak kurulan Letoon Likya Federe Birliğinin “kutsal kenti” ve “ dinsel merkezi”. Likya’nın bütün kutsal törenlerinin burada yapıldığı biliniyor. Leto Artemis ve Apollon’a adanan 3 tapınak yapısı nympheus Bizans döneminden kalma kilise yapıları agora ve Tiyatro’daki arkeolojik kazı çalışmaları Fransız kazı heyeti tarafından sürdürülüyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://deluforum.tr.cx
dadLu-DeLü xD
Admin
Admin
dadLu-DeLü xD


Mesaj Sayısı : 238
Yaş : 30
Nerden : KaranLıqLaRdaN...!! xD
Lakap : dadLu-deLü-uyuS-mannaq
Kayıt tarihi : 21/07/08

Fethiye hakkında bilgi Empty
MesajKonu: Geri: Fethiye hakkında bilgi   Fethiye hakkında bilgi Icon_minitimePaz 10 Ağus. 2008 - 13:37

Ölüdeniz (Blue Lagoon) :
Yüzme ve su sporları için kristal berraklığında turkuvaz renkli denizi bembeyaz kumsalı ve gökyüzünden hiç eksik olmayan güneşi ile dünyanın gözdesi Ölüdeniz’i keşfedin... Durgun suyu ve korunaklı yapısıyla Ölü bir denize benzeyen lagün Kumburnu Ulusal Parkı ve Belcekız Plajı size kolayca doyamayacağınız doğal bir cennet manzarası içinde tatil olanağı sunuyor.

Fethiye’den Ölüdeniz’e çamlar arasından giden yol 14 km. Yokuşlu inişli yolun sonunda birden müthiş bir mavi çıkıverir karşınıza. Burası Belcekız Koyu’dur. Koyun içinden uzanan kumsalı yürüdüğünüzde ise eşsiz Ölüdeniz’i görürsünüz. Ölüdeniz büyülü gibidir kıpırtısız durur öylece. Dibinde tek bir yosun bile yoktur beyaz bir kumla örtülüdür. Suyun ve dibinde kumun kırdığı ışık turkuaz bir renk verir. Ölüdeniz’e Çamların gölgesi düşer ve bu etkileyici tukuazı zenginleştirir.
Belcekız adı da bir efsaneye dayanıyor. Eski çağlarda buralardan geçen gemiler açıkta demirler ve içme suyu almak üzere kıyıya sandalla çıkarlarmış. Bir gün yaşlı bir kaptanın genç yakışıklı oğlu su almak için koya çıktığında güzel mi güzel Belcekız’ı görür. Görür görmez de vurulur.
Kızın yüreğine de ateş düşer. Ama delikanlı suyu alıp dönmek zorundadır. Gemi uzaklaşıp gider. Belcekız hep kıyıyı sevgilisini kollar. Delikanlı da geminin buralardan her geçişinde su almaya gelir. Böylece görüşür sevişirler.
Bir gün gemi buralardan geçerken fırtına patlar. Genç babasına burada korunaklı havuz gibi bir koy olduğunu söyler. İhtiyar kurt ise oğlunun gönül macerasını bilmektedir. Oğlunun sevgilisini görmek uğruna gemiyi parçalamayı göze aldığını sanır. Dalgalarla birlikte kavga da büyür baba oğul arasında. Gemi tam kayalıklara çarpacakken kaptan bir kürek darbesiyle oğlunu denize atar ve dümene yapışır ki durumu görür. Deniz dönerek çarşaf gibi bir koya girmektedir. Oğlan orada ölür. Kayaların üzerinde sevdiğini bekleyen Belcekız da kendini kayalardan atıp ölür. İşte o gün bu gündür kızın öldüğü yere Belcekız oğlanın öldüğü yere Ölüdeniz denir. Günün ilerleyişine göre rengi değişip duran deniz belki de bir oğlana bir kıza yanmaktadır.
Ölüdeniz'de yeterli otel ve lokanta bulacaksınız. Kumsalda şemsiye kiralanıyor. Büfeler de var.

Kelebekler Vadisi :
Pieri Rapos Euglapia Quadripunctia Danaus Chtsippus ve diğerleri. Derin bir vadinin tabanında yer alan Kelebekler vadisi Fethiye’nin en güzel koylarından birisi... Vadide İlkbahar aylarından başlayarak yılın büyük bölümünde Jersey Tiger (kaplan Kelebekleri) nin de aralarında olduğu 40 dan fazla tür kelebeği gözlemlemek mümkün.
Fethiye çevresinin en çarpıcı yerlerinden birisi Kelebekler Vadisi’dir. 1995’in 8 Şubat’ında 1. derecede doğal SİT ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide biraz zahmetlice tırmanıştan sonra milyarlarca milyarlarca kelebeğin kayaları ağaçların gövdelerini ve yapraklarını kısacası her yeri bir şal gibi örttüğünü görmek çok şaşırtıcı bir etki yaratıyor.
Önce bunu fark edemiyorsunuz doğal görüntü böyleymiş gibi geliyor insana. Ama bir ses bir hareketle havalanıveren kelebekler gökyüzünü kaplıyor vadiye gölge düşüveriyor.
Kelebekler Vadisi’ne gitmek için önce Ölüdeniz’e gideceksiniz oradan kiralayacağınız veya dolmuş usulü gidiş-dönüş bineceğiniz bir tekneyle vadinin kumsalına ineceksiniz. Gece isteyen uyku tulumuyla bir köşede uyuyabilir istemezseniz geldiğiniz tekne ile geri döneceksiniz. Burada konaklama tesisi yok. Kumsalda bir kır lokantası kuruluyor yazları.
Sportmen doğa yürüyüşleri konusunda birazcık da olsa tecrübeli olmayanlar vadinin yukarılarına tırmanmayı denemesinler. Birinci şelaleye kadar çıkmakla yetinsinler. Kendine güvenen vadinin olağandışı çağrısına dayanamayanlar çıkışa devam ederlerse yukarıda söz ettiğimiz manzarayı görecekler.
Saklıkent Gorge:
Saklıkent Fethiye’nin hemen arkasında yüksek Toros Dağlarından gelen coşkun suların aşındırması ile oluşan bir doğal güzellik. Sıcak yaz günlerinde kanyonda sular içinde yapacağınız bir yürüyüşle serinleyecek yöre mutfağından örneklerin ve taze alabalıkların sunulduğu restoranlarda yemek aaafini yaşayacaksınız. 300 mt derinliğinde ve 18 km uzunluğundaki kanyon fotoğraf meraklılarının da gözdesi.
Saklıkent’e Fethiye-Antalya karayolundan Kemer ilçesi yönünde ayrılarak ulaşılıyor. Sapaktan 13 km sonra Tlos’a 21 km sonra da Saklıkent’e ulaşılıyor.
Kayadibi köyünü geçiyor ve kanyon girişine çıkıyorsunuz. Girişde aracınızı bırakıyorsunuz.
Kanyon girişi için ücret ödeyeceksiniz. Eşen çayı kanyonun 100 m. içinde patlayarak çıkıyor yeryüzüne.
Çay yaz-kış öylesine deli akıyor ki akıntıya karşı ilerlemek mümkün değil. Çayın üzerine kanyon duvarına tutturulmuş tahta iskeleler kurulmuş. İskeleden tek sıra ilerliyor ve çayın patladığı yere ulaşıyorsunuz.
Dilerseniz buz gibi suyu aşarak karşı kıyıya geçip kanyonun derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz. Suyun dibi çakıllı taşlı olduğundan lastik ya da bez ayakkabınızı yanınıza almayı unutmayın.
Kanyon kimi zaman daralarak kimi zaman engebeli bir biçimde 18 km sürüyor. Sonuna kadar gitmek zor. Yazın sıcak günlerindeki serinlik hoş ama rutubet öylesine fazla ki. Yürüyüş uzadıkça aaafi kaçıyor. En iyisi birkaç yüz metre gidip dönmek.

Fethiye hakkında bilgi Fethiyend7.th

aLıntıdır (( daha çok resim vardı ama url de sorun çıktı inş. daha sonra yollayacağım ))
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://deluforum.tr.cx
 
Fethiye hakkında bilgi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
DELIFORUM :: DELİFORUM!!! :: İL İL TÜRKİYEM :: seyahat-
Buraya geçin: